A szülés körüli időszak lelki elakadásai 3.

2013-01-20

És én miben segíthetek?

A CSÖRGŐ Szülőhangoló Programban egyéni konzultáció keretében tudok információval szolgálni arról, hogy az Ön esetében milyen lehetséges módszerek jöhetnek szóba, vagy szükség van-e egyáltalán más szakember bevonására is.

Amennyiben az irántam való bizalom ezt lehetővé teszi, segítő beszélgetések során tudom támogatni a veszteségek, vagy a trauma feldolgozását. Az első alkalommal megállapodunk arról, hogy mennyi ideig és milyen gyakran szükséges találkozunk.

Arra is lehetőség van, hogy az Önt érintő témákban csoportban kapjon segítséget. Ezek a következők:

  • császármetszés élményének feldolgozása,
  • a szülés körüli időszakban átélt veszteség gyásza,
  • a szülés utáni hetekben az újszülött gondozásában megélt nehézségek nyomán fennmaradó rossz érzések, félelmek és aggodalmak.

Azok a szakemberek, akik valamilyen módszerrel dolgozva szolgáltatást nyújtanak a perinatális időszakban, jó esetben rendelkeznek olyan ismeretekkel, ami a testi és lelki folyamatokra, azok zavaraira vonatkoznak. Felismerik a kóros állapotokat és tudják, mikor milyen szaksegítségre van szükség. Ezzel párhuzamos ismerik a normális állapotok széles spektrumát is.

Perinatális szaktanácsadóként az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szereztem ismereteket a várandósság és szülés élettanáról, és lélektanáról, a magzat, majd a csecsemő és kisgyermekkor fejlődésmenetéről. Ismerem a várandósság és magzati fejlődés elakadásait, problémáit, a gyász, a veszteség, és az elengedés folyamatát.

Támogatni tudom a veszteségek, vagy a szülés élményének feldolgozását, az egyén és a család fejlődésének kríziseit. Információt adhatok a gyermekágyról, az apaságról, a korai anya-gyerek kapcsolatról, valamint az első 3 életév kompetenciáiról. Feladatom, hogy feltéve a megfelelő kérdéseket, megadva a szükséges ismereteket és felvázolva az ok-okozati összefüggéseket, majd rávilágítva a várható következményekre támogassam a saját, felelős döntés meghozatalában, a megoldások körvonalazásában a szülőpárokat mind a szülésre készülésben, mind a szülői feladatok ellátásának idején.

Ön kiválaszthatja, hogy milyen kereteken belül venné igénybe a kínált szolgáltatást, de természetesen segítséget is kérhet abban, hogy mi lenne helyzetében a legmegfelelőbb: zárt csoportos önismereti munka vagy egyéni konzultáció. Elégedettsége nagyban függ majd attól, hogy a kiválasztott módszer mennyire felel meg a szükségleteinek.

Várom jelentkezését!


 

<< vissza