A szülés körüli időszak lelki elakadásai 1.

2013-01-19
A szülés körüli időszak lelki elakadásai 1.

Minden kismama sírós szülés után

Először is pár szó a Baby Bluesról, vagy szülés utáni lehangoltságról ami társadalmunkban általános jelenség. Mivel az anyák 50-80%-a beszámol róla, hogy átélt ilyen szélsőséges érzelmeket, azt is mondhatjuk, hogy normális jelenség. Jellemzői a hangulati változások, szomorúság, sírás, esetleg alvászavar. Ugyanakkor egyáltalán nem "normális" a szónak abban az értelmében, hogy társadalomspecifikus, hiszen azokban a közösségekben, ahol erősebb a társas támasz, rituálék és szokások könnyítik meg ennek az időszaknak a változásait, ott nem ismerik.

A gyermekágyi, vagy szülés utáni depresszió már ritkább jelenség. Gyakorisága 10-20% és a Baby Blues-zal ellentétben, amely kifejezetten a szülés utáni néhány hét jelensége, ez az állapot a szülés után 1-2 hónappal bontakozik ki, majd 6-8 hónap alatt cseng le. Előfordulhat, hogy az ilyen édesanyának kényszeres cselekvései vannak, szorong, vagy pánikbetegségben szenved. Ebben az esetben szükséges pszichoterápia is.

Olykor szülés utáni depressziónak diagnosztizálják a poszttraumás stressz szindrómát is. A szülés, vajúdás közben átélt trauma emlékbetörések, alvászavar, bizonyos helyzetektől való indokolatlan félelemformájában (és az ezt kísérő légszomj, pánik) formájában figyelmeztethet arra, hogy segítségre van szükség. A PTSD egy nem hétköznapi eseményre adott normális válasza a szervezetnek. Eredményesen kezelhető csoportokban, segítő beszélgetéssel, szakember bevonásával.

Ebben a cikkben nem térek ki a pszichoszomatikára: a lelki események testi tüneteket képző hatására. Csak röviden utalok rá, hogy ahogyan fejfájást kaphatunk valami lelki esemény okán, a fájdalmak, és betegségek az egész testen kiterjedően jelentkezhetnek lelki elakadások nyomán.

A postpartum pszichózis néven emlegetett pszichiátriai kórkép a statisztikák szerint a nők egy-két ezrelékét érinti. A pszichózisban szenvedő beteg elveszíti kapcsolatát a realitással, elméjében összekeveredik a van, a volt és a nincs, az irrealitást pedig valóságnak éli meg. Sokan kifejezetten kerülik ezt a megfogalmazást és csak egyszerűen pszichózisról beszélnek, mert a szülés után pszichózisban szenvedő betegek már korábban is mutattak ilyen kórképet, illetve kerültek pszichotikus állapotba.

A 2. részben a lehetséges kiutakról, segítségről olvashat.

Szülésélmény csoport szeptember 9-én 16.00-kor indul Budapesten a HelloAnyu kávézóban (Csányi utca 7.)

Információ: info@csorgo.hu

kép: HáziPatika.com

<< vissza