Címke: 'szoptatás'

Koraszülött csecsemő szoptatása

2013-02-20
Koraszülött csecsemő szoptatása

A koraszülött baba édesanyjának a teje más, mint az időre szülőké. Magasabb a fehérjetartalma, több immunanyag van benne, a sejtes elemek mennyisége éppen kétszerese az érett tejben mérhetőnek. A zsírtartalom enyhén emelkedett, a laktóz tartalom kicsit alacsonyabb, az emésztést könnyítő enzimek mennyisége és a nátrium tartalom lényegesen magasabb.

tovább olvasom >>

"Márpedig a szoptatást abba kell hagyni!"

2013-08-27

Arra a kérésemre, hogy osszátok meg velem hasonló tapasztalataitokat, amikor valamilyen szakorvosi vizsgálaton a szoptatás felfüggesztését tanácsolták, több levelet is kaptam. Természetesen nekem is van erről élményem anyaként, illetve az elmúlt években szakemberként is kérték ki édesanyák a véleményemet, így kialakult erről egy képem. Ezt a képet erősítették, árnyalták még tovább a levelek. Mivel nem minden anya áll erősen, szakértő támogatókkal felvértezve, és magabiztosan egy ilyen helyzetben, úgy gondolom, hasznos lehet, ha összefoglalom, mire is lehet számítani.

tovább olvasom >>

A szoptatás sikertelensége 1.

2013-11-20
A szoptatás sikertelensége 1.

Mi az a téma, aminek megemlítésekor pillanatok alatt puskaporossá válik a levegő a nők között? Több válasz is van a kérdésre, az egyik egészen biztosan a szoptatás. Ez a sorozat arra szeretne választ adni, miért élik meg az asszonyok olyan viharos érzelmekkel a szoptatást akkor is ha sikerül, de különösen akkor, ha nem.

tovább olvasom >>

A szoptatás sikertelensége 2.

2013-12-30
A szoptatás sikertelensége 2.

Miért nem tud szoptatni mindenki? Vagy ezt a kérdést, nem is így kell feltenni? Hogyan lehetséges, hogy anatómiai szempontból a nők 98% képes lenne szoptatni, mégis olyan sokat hallani kudarcról?

tovább olvasom >>